Oralna higijena u trudnoći

Oralna higijena u trudnoći
November 8th, 2016 | Blog | Comments Off on Oralna higijena u trudnoći

Oralna higijena u trudnoći

Trudnoća može izazvati razne stomatološke probleme kod žena, uključujući bolesti desni i povećani rizik od karijesa. Takođe, tokom trudnoće, hormoni mogu uticati na povećanje plaka na zubima. Ovo je period kada sve dame moraju specijalno obratiti pažnju na zdravlje i negu svojih zuba.

Zubi se u trudnoći ne menjaju, njihova struktura ostaje ista. Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko u organizmu nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa. U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. U nekim slučajevima, takođe se može desiti da je žena pre trudnoće imala probleme koji nisu otklonjeni i koji joj u trudnoći mogu zadati brigu. Najveći problem trudnica je svakako problem desni. Zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usled veće osetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija. Bebe koje su prevremeno rođene mogu imati predispozicije za niz zdravstvenih problema, uključujući cerebralnu paralizu i probleme sa vidom i sluhom. Naučne procene ukazuju na to da oko 18 od svakih 100 prevremeno rođenih beba u odraslom dobu pate od parodontopatije. Studije su pokazale i da adekvatna oralna higijena majke može u 80% slučajeva da spreči prevremeni porođaj. Pored toga, infekcija desni ili usta, takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma, i tako izazvati komplikacije u trudnoći, sepsu ili čak spontani pobačaj.

Najbolje je da se stomatološka ordinacija poseti još u periodu planiranja trudnoće kako bi se eventualni problem sanirali na vreme.